Asigurările obligatorii au pierdut teren

Asigurările obligatorii au scăzut constant în ultima jumătate de an pentru că multe poliţe nu au fost reînnoite după primul an de contract, iar altele au fost înlocuite cu asigurări facultative. Unii asigurători au încercat însă să convingă clienţii să încheie poliţe facultative cu produse cu preţ similar cu cel al unei asigurări obligatorii, dar care acoperă mai multe riscuri.

PAID a început să piardă însă cotă de piaţă în favoarea celorlalţi asigurători după ce legea privind asigurarea obligatorie a fost modificată, iar proprietarii care au cumpărat o poliţă facultativă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren nu mai trebuie să încheie şi o asigurare obligatorie.

Anterior, toţi proprietarii trebuia să încheie o poliţă obligatorie indiferent dacă aveau sau nu o asigurare facultativă. Asigurarea obligatorie nu era văzută ca o supraasigurare, în condiţiile în care acoperea daunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei fiind acoperit de asigurarea facultativă.

Acum oficialii PAID încearcă să oprească tendinţa de scădere a vânzărilor printr-o nouă modificare a legii. Una dintre măsurile vizate este introducerea unei franşize de 10.000 sau 20.000 de euro la încheierea unei asigurări facultative.

Franşiza reprezintă partea din pagubă pe care trebuie să o suporte clientul, dar în acest caz ea ar fi acoperită prin încheierea unei poliţe obligatorii.