Rate de daună de peste 90% pe auto

Comparativ, poliţele auto consemnează rate de daună de peste 90%. Spre exemplu, asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri de aproape 2 miliarde de lei pe poliţe Casco la un volum similar de prime subscrise.

Pe asigurări de răspundere civilă auto (RCA) despăgubirile s-au aproapiat de 1,7 miliarde de lei la prime de 2 miliarde de lei. Dacă luăm în calcul şi cheltuielile cu emiterea acestor poliţe, rezultă că asigurătorii înregistrează pierderi semnificative din vânzarea de asigurări auto.

Daunalitatea foarte scăzută le-a permis asigurătorilor să intre într-un adevărat război al preţurilor pe asigurările de locuinţe în încercarea de a atrage cât mai mulţi clienţi şi de a-şi echilibra portofoliile formate încă în bună măsură din poliţe auto.

Asigurătorii mari au venit în această primăvară cu oferte prin care promit reduceri chiar şi de 35% din preţul standard clienţilor care cumpără şi o poliţă auto sau care îşi reînnoiesc asigurarea de locuinţă fără ca în trecut să fi întregistrat daune.

Tariful unei poliţe de asigurare a casei variază în funcţie de valoarea locuinţei şi de numărul riscurilor acoperite. Cotaţia de primă este în cele mai multe cazuri de circa 0,1%, ceea ce înseamnă că pentru o locuinţă de 50.000 de euro clientul plăteşte anual 50 de euro pentru o poliţă care acoperă pagubele produse de catastrofe naturale (cutremur, inundaţii sau alunecări de teren), dar şi de incendii sau explozii.