Poliţele RCA s-ar putea scumpi, din nou, în vară

Cele mai multe nemulţumiri din partea asiguraţilor se înregistrează în cazul poliţelor RCA a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Constantin Buzoianu. Acesta a menţionat că preţul poliţelor la asigurările auto obligatorii de răspundere civilă (RCA) nu va creşte până la finele lui aprilie, însă în lunile mai-iunie, în funcţie de evoluţiile din piaţă, se va putea discuta despre acest subiect.

 „Nu reprezintă o noutate faptul că segmentul asigurărilor auto, în special cel al poliţelor RCA, generează cele mai multe nemulţumiri din partea asiguraţilor. Este firesc, în condiţiile în care acest segment reprezintă încă mai bine de 60% din volumul subscrierilor pieţei de asigurări generale. În cazul poliţelor RCA, se observă, în ultimii ani, o creştere a ponderii despăgubirilor acordate pentru daune morale în total despăgubiri plătite.

Cu toate acestea, numărul solicitărilor de plată pe cale amiabilă a unor astfel de despăgubiri a fost foarte redus. Un argument puternic pentru această situaţie este insuficienta informare a persoanelor prejudiciate asupra drepturilor pe care le au în baza asigurării RCA, mai ales că prevederile privind soluţionarea pe cale amiabilă a daunelor morale au fost introduse în legislaţie încă din 2005”, a arătat Constantin Buzoianu.

Şeful CSA a menţionat că până în mai-iunie nu se va aduce în discuţie scumpirea poliţelor RCA. „Avem în vedere modul de desfăşurare a acestor activităţi de asigurare, cu două vârfuri, în iunie şi decembrie, mi-e greu să anticipez o dată pentru o posibilă majorare de tarife. Mă aştept la o discuţie la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie. În ultimii ani a fost invocată posibilitatea majorării tarifelor la poliţele RCA, dar s-a întâmplat ca acestea chiar să scadă”, a arătat preşedintele CSA.